top of page

Glutenvrij in de Verenigde Staten

Voor deze blog ben ik in gesprek gegaan met twee Amerikaanse bloggers over hoe glutenvrij in de Verenigde Staten geregeld is. Erin en Haley vertellen over glutenvrij eten in hun land en geven praktische tips om jouw vakantie veilig te laten verlopen! Hieronder stellen ze zich aan je voor.


Even voorstellen

De eerste persoon die ik sprak was Erin Smith, ook wel bekend als “Gluten-Free Globetrotter”. In 1981 werd ze op tweejarige leeftijd gediagnosticeerd met coeliakie. Erin heeft een uniek perspectief op opgroeien in de glutenvrije gemeenschap. Ze is gepassioneerd om haar ervaringen en glutenvrije expertise met anderen te delen. Erin is opgegroeid in New York en woont hier nu nog steeds, samen met haar man en zoontje. Erin is in 24 landen, op 3 continenten geweest en altijd 100% glutenvrij! Haar website en socials vind je onderaan de blog.

De tweede persoon die ik sprak was Haley van “Fernweh Foreigner”. Als moeder-dochterteam schrijven Haley en Michele op hun gezonde reisblog over reizen met allergieën, sport, buitenactiviteiten en bezienswaardigheden. Ze hebben de afgelopen 20 jaar op meerdere plekken in de Verenigde Staten gewoond en zelfs een korte tijd in het buitenland. Op hun site vind je lijsten met allergievriendelijke locaties over de hele wereld, zodat mensen met allergieën kunnen reizen zonder bang te zijn. Hun website en socials vind je onderaan de blog.

De eerste dingen die je moet weten

➡ Glutenvrij eten is behoorlijk populair in dit land, dat maakt het makkelijker om (zeker in de grote steden) glutenvrij eten te vinden. Iets om voor uit te kijken is dat in de VS veel glutenvrij wordt gegeten vanuit de motivatie dat het gezond zou zijn en niet vanwege medische redenen. Het is erg belangrijk om met chef-koks en restaurantmanagers te praten om uit te leggen waarom je glutenvrij moet eten om kruisbesmetting in de keuken te voorkomen.

➡ Er worden verschillende termen gebruikt om glutenvrij eten mee aan te duiden. Een term die je veel hoort is “gluten friendly”. Dit betekent dat het eten waarschijnlijk glutenvrij is maar dat ze dit niet kunnen garanderen, bijvoorbeeld door kruisbesmetting. Als je coeliakie hebt kun je beter gaan voor eten dat wordt aangeduid met “celiac friendly”. In alle gevallen blijft het advies om altijd in gesprek te gaan met de kok of degene die het product verkoopt omdat er nog wel eens verwarring bestaat over deze termen.


Supermarkten

Nationale supermarkten zoals Whole Foods, Trader Joe’s en Sprouts hebben een behoorlijk groot glutenvrij assortiment. Bij kleinere supermarkten zoals Natural Grocers en Nutrition Smart kun je ook goed terecht. Grote algemene winkels zoals Walmart en Target hebben een aantal glutenvrije producten in hun assortiment.


Tip van Haley: Onze favoriet is meestal Whole Foods omdat ze de grootste en meest gevarieerde hoeveelheid glutenvrije en andere allergievrije producten hebben. We houden echter ook van de kleinere winkels, zoals Nutrition Smart en groentewinkels, omdat ze meestal een stuk goedkoper zijn en andere dingen hebben dan de grotere ketens. Sprouts is ook best lekker, maar niet alles is altijd natuurlijk en gezond. Trader Joes is een stuk goedkoper, maar ze hebben alleen hun eigen producten, dus er zijn minder opties.

Uit eten

Over het algemeen kun je goed glutenvrij uit eten in de Verenigde Staten. In de grotere steden is het wel makkelijker dan in de kleine dorpjes. Op veel menukaarten staat aangegeven wat glutenvrij is. Let er op dat (zeker wanneer je coeliakie hebt) je altijd met, het liefst de manager, je dieetwensen bespreekt. Stel vragen over hoe het eten bereid wordt en wat er wordt gedaan om kruisbesmetting te voorkomen. Het is helaas niet vanzelfsprekend dat je glutenvrije eten ook glutenvrij bereid wordt, zie het eerste kopje van dit artikel. Zorg dus dat je altijd dubbel checkt! Wil je op safe spelen? Ga dan naar een volledig glutenvrij restaurant, zeker in New York zijn die te vinden.


Tips om glutenvrije restaurants te vinden: ➡ Erin heeft een lijst samengesteld met betrouwbare adressen waar je glutenvrij kunt eten in New York, klik hier om naar de lijst te gaan. ➡ Haley en Michele hebben per regio waar ze zijn geweest betrouwbare adressen verzameld waar je goed kunt eten met een allergie. Klik hier om naar hun website te gaan. ➡ De FindMeGlutenFree app kan een handig hulpmiddel zijn om restaurants te vinden. ➡ De app Gluten Dude heeft een lijst met restaurants. De eerste 7 dagen gratis. ➡ Gluten-free & Sexy heeft een database met veel volledig glutenvrije adressen in onder andere de Verenigde Staten. Klik hier. ➡ Voor Philadelphia kun je hier kijken voor een lijst met glutenvrije adressen.Voor Baltimore kun je hier kijken voor een lijst met glutenvrije adressen. ➡ Zoek op social media naar #glutenfree met de plaatsnaam erachter waar je op dat moment bent.


Overige tips

Wat is een glutenvrije, lokale delicatesse die je moet proberen als je in de Verenigde Staten bent? Erin: Bagels zijn heel populair in New York, Modern Bread and Bagel heeft de beste glutenvrije bagels! Haley: Toen we in Texas en Arizona woonden, was Mexicaans het meest populaire lokale eten. Gelukkig is veel Mexicaans eten van nature glutenvrij en echt heerlijk. Hier in Florida is Caribisch eten erg populair en ons nieuwe favoriete gerecht is een Puerto Ricaans / Dominicaans gerecht genaamd Mofongo. Het bevat geen gluten, maar het is een gefrituurde bal van onder andere weegbree, heb dus wel erg in kruisbesmetting in de frituur! ➡ Een hotel waar je goed glutenvrij kunt eten kan een fijne start zijn, kijk op de pagina glutenvrije accommodaties van deze website. ➡ Doe je research op tijd! Je kunt beter goed voorbereid met een lijst met restaurants op pad gaan dan hongerig op de bonnefooi. ➡ Wil je meer hulp met het plannen van je vakantie? Dan kun je Erin benaderen, ze helpt je graag om je glutenvrije vakantie in New York te plannen.

Contactgegevens

➡ Haley en Michele, Fernweh Foreigner: Website: https://fernwehforeigner.com Instagram: https://www.instagram.com/fernwehforeigner
Commentaires


bottom of page