top of page

Glutenvrij in Spanje

Voor deze blog ben ik in gesprek gegaan met twee Spaanse bloggers over hoe glutenvrij in hun land geregeld is. Clara en Maite vertellen over glutenvrij eten in Spanje en geven praktische tips om jouw vakantie veilig te laten verlopen! Hieronder stellen ze zich aan je voor.


Even voorstellen

De eerste persoon die ik sprak was Clara, ze is 5 jaar geleden gediagnosticeerd met coeliakie. Clara woont nu 10 jaar in Madrid en is opgegroeid in de regio Asturië in het noorden van Spanje. Clara is een onvermoeibare reiziger, haar doel is om zich vooral niet tegen te laten houden door coeliakie en anderen te inspireren om hun dromen na te jagen. Op haar Instagram deelt ze haar reiservaringen en helpt ze anderen met het plannen van hun reis, ze deelt tips en adressen om jouw glutenvrije reis te vergemakkelijken!

Haar kaart met glutenvrije adressen en socials vind je onderaan de blog onder contactgegevens.


De tweede persoon die ik sprak was Maite, ze is 10 jaar geleden gediagnosticeerd met coeliakie. Maite komt uit Argentinië en heeft al op vele plekken over de hele wereld gewoond waaronder Buenos Aires, NYC, LA, Melbourne, Parijs en Barcelona. Ze werkt als voeding-en gezondheidscoach, osteopaat en yoga lerares.


De eerste dingen die je moet weten

➡ Spanje is een land wat relatief gemakkelijk is wanneer je glutenvrij moet eten. Bijna alle restaurants hebben kennis over glutenvrij eten en ook over coeliakie. Ook winkels en bakkerijen met glutenvrije producten zijn er genoeg te vinden, zeker in de grotere steden. Allergenen moeten verplicht worden vermeld op de verpakking, dat maakt het zoeken in de supermarkt een stuk makkelijker. ➡ Informeer altijd naar de ingrediënten die de kok in het gerecht gebruikt wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat. Niet elk gerecht wordt in Spanje op dezelfde wijze bereid. Je kunt er niet vanuit gaan dat bijvoorbeeld elke vispaella glutenvrij is. Sommigen doen er een glutenrijk bouillonblokje doorheen en anderen niet. ➡ Let er op dat kruisbesmetting je grootste vijand is. Dat een gerecht glutenvrij is betekent niet automatisch dat het ook glutenvrij bereid wordt en geschikt is voor iemand met coeliakie. Vraag hiernaar bij de kok.


Supermarkten

Mercadona is een goede supermarkt die je in elke stad kunt vinden. Het heeft veel hoogwaardige glutenvrije producten tegen betaalbare prijzen (rekening houdend met de prijs van glutenvrije dingen). Al hun producten zijn duidelijk geëtiketteerd. Je vindt er pasta, verschillende soorten brood, worstjes, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en zoetigheden. In de Carrefour of Alcampo hebben ze ook een groot assortiment glutenvrije producten.

Een winkel die in Madrid en Sevilla te vinden is, is Leon The Baker. Zij zijn erkend door de Spaanse coeliakievereniging. Je kunt er terecht voor glutenvrij brood en zoetigheden van hoge kwaliteit.

Tip van Clara: In bijna elke (grote) stad is wel een winkel te vinden die volledig glutenvrij is, op Instagram kun je veel informatie vinden. Voer een # in met de naam van de stad waar je bent met daarachter singluten. #madridsingluten bijvoorbeeld.

Uit eten

Op de meeste plekken zijn ze goed op de hoogte van coeliakie en glutenvrij eten. Zorg wel dat je op blijft letten, met name wanneer het op kruisbesmetting aankomt. In Spanje wordt veel brood gegeten en andere bewerkte producten die gluten kunnen bevatten. Het is gebruikelijk om dingen in beslag te eten, ook wanneer het beslag glutenvrij is moet je navragen of het wel in schone olie gebakken wordt. Hier kun je helaas niet vanuit gaan.

Het blijft een aanrader om te plannen en niet hongerig op de bonnefooi te gaan. Als je van tevoren zoekt dan kun je erg leuke glutenvrije plekken vinden waar je traditionele gerechten kunt eten. Tip van Maite: wanneer je geen vloeiend Spaans spreekt is het handig om een Spaans dieetkaartje mee te nemen. Mocht je toch snel op zoek zijn naar een hapje eten hebben deze ketens glutenvrije opties: VIPS, Ginos, Domino’s of Telepizza hebben restaurants in elke stad. Het is voornamelijk fastfood, ideaal voor een snelle hap! Alle McDonald’s in Spanje hebben ook glutenvrije opties.


Cangas del Narcea

Een plek in Spanje die het toch wel waard is om even uit te lichten is Cangas del Narcea, een klein stadje in de bergen met een groot aantal coeliakiepatiënten. Lorena, van Celicidad sin gluten, is een coeliakiepatiënte die geboren is in de stad. Ze organiseert elk jaar glutenvrije gastronomische dagen, de stad heeft met dit initiatief veel toerisme gekregen. Elk jaar bieden meer restaurants en bakkerijen of banketbakkers glutenvrije opties of 100% glutenvrije menu’s aan. Clara is er geweest en noemt het een klein paradijs, een aanrader om te bezoeken!

Overige tips

➡ Clara houdt een kaart bij waarop je restaurants kunt vinden met goede glutenvrije opties. Je vindt een link in de bio van haar Instagram @clara_mentesingluten of onderaan de blog bij contactgegevens. ➡ Clara’s favoriete glutenvrije plekjes in Madrid en Barcelona: Grosso Napoletano senza glutine (Let op! Het is een keten, slechts twee restaurants zijn glutenvrij). Als toetje ga je voor de beroemde churros naar Chocolateria 1902. In Asturië zou ze Sidrería Casa Niembro aanbevelen. De kok is coeliakiepatiënt en kookt authentieke wonderen. ➡ Maite raad de volgende glutenvrije plekjes aan in Barcelona: Messie GF, Jansana Bakery, Potstot en M2 Gluten Free ➡ Spreek je niet vloeiend Spaans? Neem dan een dieetkaartje mee. Niet iedereen spreekt goed Engels. ➡ Op de Instagram van: @celiacoalos30, @disfrutandosingluten en @trotamundossingluten kun je nog meer tips vinden. ➡ Er is een applicatie genaamd Celicidad (voor IOS is er geen app maar de informatie staat ook op de website) waar veel glutenvrije restaurants worden verzameld. Ook de FindMeGlutenFree app is actief in Spanje! ➡ Ben je in een kleiner dorpje en lukt het even niet om een plek te vinden om glutenvrij te eten? Zoek een Mercadona en ga picknicken in het mooie landschap!

Deze blog is tot stand gekomen met dank aan Clara en Maite! Ben je geïnteresseerd in de content die zij delen? Zie hieronder hun contactgegevens!

Contactgegevens

Maite: Instagram: @mintegrativehealth

Clara: Instagram: @clara_mentesingluten Klik hier om naar haar kaart met glutenvrije restaurants in Spanje te gaan.
Comentários


bottom of page