top of page

Vijf praktische tips voor glutenvrij eten in Mauritius


In juli 2022 maakte ik een 16-daagse rondreis in Mauritius. In deze blog heb ik vijf praktische tips voor je om veilig glutenvrij te eten in dit prachtige land. Ben je benieuwd naar mijn volledige reisverslag? Klik dan hier.


Tip 1: Neem een glutenvrije dieetvertaling mee in het Engels én Frans.

Omdat Mauritius heel multicultureel is worden er maar liefst drie talen gesproken; Engels, Frans en Creools. De twee officiële talen in Mauritius zijn Engels en Frans, de lokale bevolking spreekt onderling voornamelijk Frans en Creools. Omdat bijna iedereen Engels spreekt, is het makkelijk om je verstaanbaar te maken. Maar omdat Engels voor veel lokale mensen niet hun eerste taal is kan het handig zijn om ook een Franse dieetvertaling mee te nemen.

De term glutenvrij is niet zo bekend in Mauritius, het is daarom van belang om altijd het gesprek aan te gaan met de kok om te kijken of ze weten wat het glutenvrije dieet inhoudt. De meeste koks weten wel (ongeveer) wat het is maar hebben nog wel wat vragen. Mijn ervaring was dat ze graag in je behoeften willen voorzien en daar ook zeker moeite voor zullen doen.


Tip 2: Kies een hotel wat goed bekend is met glutenvrij.

Wij kozen ervoor om op basis van halfpension in onze hotels in Mauritius te verblijven. Dit gaf mij wat rust omdat ik dan niet iedere avond op zoek hoefde naar een restaurant. Zo had ik een fantastische (glutenvrije) ervaring bij Lakaz Chamarel Exclusive Lodge. Achteraf ben ik daar blij om want we zaten regelmatig in afgelegen gebieden waar niet op loopafstand een restaurant was. Ik ging aan het begin van mijn verblijf even zitten met de kok om mijn dieetwensen te bespreken.

Lees reviews op Tripadvisor en informeer vooraf bij het hotel naar hun glutenvrije opties. Vertrouw niet alleen op de allergenen labels op het buffet want die kloppen helaas niet altijd. Heb je twijfels? Vraag het aan de chef!


Tip 3: Supermarkten Super U en Intermart hebben een groot glutenvrij aanbod.

Ik had zelf een aardige voorraad glutenvrije producten meegenomen in mijn koffer maar halverwege onze vakantie wilde ik mijn voorraad graag nog even aanvullen toen we bij een wat grotere plaats waren. Ik ben naar de Super U geweest in Grand Baie, een hele grote supermarkt die ook een groot assortiment aan glutenvrije producten had. Ze hadden glutenvrije merken die mij niet bekend waren dus dat was natuurlijk leuk om uit te proberen, ik heb een paar dingetjes meegenomen naar huis. Vlakbij het vliegveld heb ik de Kingsavers geprobeerd wat ook een grote supermarkt was maar hier hadden ze helaas geen glutenvrije producten. Ik heb gehoord dat ook de Intermart een redelijk groot glutenvrij aanbod heeft maar hier ben ik zelf niet geweest.


Tip 4: Neem voldoende glutenvrije producten mee in je koffer.

Het is altijd een fijn idee om een noodvoorraad bij je te hebben wanneer het even tegenzit op vakantie. Zo voorkom je dat je hongerig op pad gaat en misschien besluit om ergens te gaan eten waar je niet geheel zeker bent van hoe ze met je eten omgaan.Ook zonder een medische verklaring kun je zelf veel eten meenemen in je ruimbagage. Weet je niet zo goed welke producten handig zijn om mee te nemen in je koffer? Neem dan een kijkje bij deze blog waar je kunt zien waar mijn 'survivalpakket' uit bestond.


Tip 5: Doe van tevoren véél research.

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip die ik je wil geven is om van tevoren veel uitzoekwerk te doen. Het lijkt een inkoppertje maar de meeste fouten worden gemaakt wanneer men op de bonnefooi besluit een restaurant te gaan zoeken. In de FindMeGlutenFree app vond ik één adres waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Daarnaast is er een Facebook groep genaamd Gluten Free Mauritius waar je veel informatie uit kunt halen. Natuurlijk hoop ik je ook met deze blog een eindje op weg te brengen.


Ben je benieuwd naar wat ik allemaal heb ondernomen in Mauritius? In deze blog lees je een uitgebreid reisverslag.
Comments


bottom of page