top of page

Glutenvrij in België

In deze blog ga ik in gesprek met twee Belgische contentmakers over hoe glutenvrij in hun land geregeld is. Nathalie en Ilke vertellen over hun ervaringen en delen tips om jouw glutenvrije vakantie goed te laten verlopen! Hieronder stellen ze zich aan je voor.


Even voorstellen

Nathalie is 35 jaar oud en heeft een eigen praktijk als diëtiste. Ze was nog maar 1,5 jaar oud toen ze de diagnose coeliakie kreeg, nu begeleidt Nathalie anderen met coeliakie en darmproblemen in haar praktijk. In haar vrije tijd gaat ze graag wandelen met haar hondje Bento en vindt het leuk om glutenvrije adresjes te ontdekken. Nathalies contactgegevens staan onderaan de pagina.

Ilke is 26 jaar oud en woont in de buurt van Brugge. In 2017 werd bij haar, na een lange zoektocht, coeliakie vastgesteld. Dit was het begin van een moeilijke periode waarbij ze haar smaak opnieuw moest ontdekken. In 2018 begon ze haar zoektocht te delen op Instagram om lotgenoten te helpen. Inmiddels heeft Ilke haar draai gevonden in het glutenvrije dieet en deelt ze graag haar tips. Ilkes contactgegevens staan onderaan de pagina.


De eerste dingen die je moet weten

➡ Een goede voorbereiding is het halve werk! De glutenvrije mogelijkheden in België zijn de laatste jaren zeker aan het verbeteren, echter is het wel wat moeilijker dan in bijvoorbeeld Nederland of Spanje. Zorg dus dat je van tevoren je research doet en alvast wat goede adressen verzameld voor tijdens je trip.

➡ Reserveer vooraf bij een restaurant en ga niet op de bonnefooi. Wanneer je van tevoren reserveert doen veel restaurants graag hun best om je een lekker alternatief te bieden. Echter zijn de meeste restaurants er niet standaard op ingesteld dus is het niet aan te raden om zomaar ergens binnen te lopen.

➡ Let op kruisbesmetting, een bekende Belgische lekkernij zijn natuurlijk de Vlaamse frieten, helaas worden die vaak gebakken in hetzelfde vet als glutenbevattende snacks. Vraag dit dus na bij de kok!

➡ Neem altijd een snack mee voor onderweg om te voorkomen dat je toch hongerig op zoek moet naar glutenvrij eten.

Supermarkten

Bio-Planet is de (biologische) supermarkt met het grootste glutenvrije assortiment. Ze hebben veel glutenvrije merken die je niet in andere supermarkten zult vinden. Er is geen aparte sectie, je vindt de glutenvrije producten tussen de rest van het assortiment. De Carrefour biedt ook een uitgebreid assortiment aan glutenvrije producten, deze supermarkt heeft wel een aparte sectie en verkoopt ook glutenvrije producten van eigen merk. De Albert-Heijn en Jumbo hebben net als in Nederland een ruim assortiment en een aparte sectie, tevens verkopen ze Schär producten mocht je het fijn vinden om op een bekend merk terug te vallen. Supermarkt Delhaize heeft volgens Ilke lekker, vers glutenvrij brood, daarnaast vind je in de winkel diverse glutenvrije producten. Delhaize heeft geen aparte sectie maar heeft de glutenvrije producten tussen het andere assortiment staan.


Tip van Ilke: Er verschijnen steeds meer online winkels met glutenvrije producten. Je kunt via hun website op voorhand de producten bestellen en afhalen bij één van de vele afhaalpunten. Zo heb ik het onder andere over Lotjans bakkerij en Train De Vie. Dus als je een stad in België komt bezoeken, kijk even of er in de buurt een afhaalpunt is. Zo kan je genieten van een lekker gebakje bij de koffie of een lekkere koffiekoek om aan je dag te beginnen.


Uit eten

In de grotere, toeristische steden kun je over het algemeen goed glutenvrij eten. Ondanks dat het hier wat bekender is moet je goed opletten voor kruisbesmetting, hier wordt niet automatisch rekening mee gehouden! Om betrouwbare adressen te vinden kun je gebruik maken van de adressen die de Vlaamse coeliakievereniging en de Waalse coeliakievereniging hebben verzameld. Deze adressen zijn ontstaan op basis van positieve ervaringen van leden, dit geeft echter geen garantie dus ga altijd in gesprek met de kok! Naast de adressen vind je op de website ook een folder die je kunt printen en mee kunt nemen naar een restaurant, hier staat alles wat je wel en niet mag beschreven voor de kok.


Restaurantketens om op terug te vallen zijn de Pizza hut en Mister Spaghetti. Bij de Pizza hut kun je kiezen uit twee glutenvrije pizza's, mocht je meer zin hebben in pasta kun je bij Mister Spaghetti terecht voor diverse glutenvrije pasta's. Ook Domino's biedt keuze uit een paar glutenvrije pizza's.

Overige tips

➡ Wat is je favoriete delicatesse die toeristen móéten proberen? Nathalie: Chocolade! Neuhaus en Leonidas bieden diverse glutenvrije opties.

Ilke: Mijn favoriete Belgische delicatesse zijn de wafels van Otto op de Brugse Markt.

➡ Zoek via social media op #glutenvrij en daarachter de stad waar je op dat moment bent om meer glutenvrije adressen te vinden.

➡ Ilke: Indien je op zoek bent naar een lekker glutenvrij gebakje, moet je zeker langsgaan bij Chambeland. Je vindt ze terug in Brussel, Gent en Waterloo. De glutenvrije moelleux is een must eat!

➡ In de FindMeGlutenFree app kun je diverse glutenvrije adressen vinden in België.

➡ Ilke: In Brugge of Oostende is het leuk om te gaan ontbijten bij Sanseveria (glutenvrije bagels).

➡ Nathalie heeft een glutenvrije reisgids samengesteld voor Gent. De gids bestaat uit 35 pagina's met inspiratie om glutenvrij te eten in Gent. ➡ Ilke verzamelt op haar Instagrampagina @glutenfreepleasure nog meer glutenvrije hotspots.


Deze blog is tot stand gekomen met dank aan Nathalie en Ilke! Ben je geïnteresseerd in de content die zij delen? Zie hieronder hun contactgegevens!


Contactgegevens

Nathalie: Instagram: @glutenvrij_met_nathalie Website: www.glutenvrijmetnathalie.be


Ilke: Instagram: @glutenfreepleasure







bottom of page