top of page

Glutenvrije roadtrip Amalfi kust

In deze blog kun je lezen over de reis die Karin en Lars hebben gemaakt langs de Amalfi kust. Ze hebben een roadtrip van bijna twee weken gemaakt langs Salerno, Agerola en Pompei met nog wat uitstapjes naar andere plaatsen. Lees hier waar ze hebben gegeten, wat ze van de Amalfi kust vonden en praktische tips om veilig te eten in Italië.


Salerno

De vakantie begon in Salerno, Karin en Lars vlogen naar Napels en hebben op het vliegveld een auto gehuurd. Op een klein uurtje rijden ligt het plaatsje Salerno. Ze hebben verbleven bij Elegant B&B Il Vicolo Storico, Salerno en Villa Poseidon – Boutique Hotel, Salerno. Als je een wat kleiner budget hebt is Salerno een goede uitvalsbasis, het ligt aan het begin van de Amalfi kust maar de prijzen liggen wat lager dan op andere plekken. Daarnaast ligt Salerno strategisch en is het een goed punt om vandaan te vertrekken. Vergeet ook niet het “centro storico” een bezoekje te brengen!

Bij Salerno Centro Pizzeria Gourmet kun je goed glutenvrij eten. Alles van de kaart konden ze glutenvrij maken. De adresgegevens staan onderaan deze blog.

Vanuit Salerno hebben Karin en Lars onder meer een uitstapje gemaakt naar Vietri Sul Mare, dit plaatsje staat bekend als het eerste “juweeltje” van de Amalfi kust. Je vindt hier karakteristieke straatjes afgewisseld met prachtige uitzichten. Daarnaast staat het bekend om de keramische kunst. Een tip om te eten op de route van Salerno naar Amalfi is Osteria & Pizzeria dell Olmo in Maiori, de adresgegevens staan onderaan deze blog.


Agerola

De tweede bestemming was Amalfi, echter is Amalfi zelf erg duur om te verblijven. Daarom hebben ze ervoor gekozen om in Agerola te overnachten wat op circa 40 autominuten ligt vanaf Amalfi. Karin en Lars hebben verbleven bij L’Incanto dei Monti B&B, Agerola en Costa Blu B&B, Agerola. Een echte tip om te doen wanneer je in Amalfi bent is een wandeling maken in de bergen, dit levert de mooiste panorama’s op! Amalfi is vrij toeristisch wat er voor zorgt dat glutenvrij goed te doen is. Tips zijn Ristorante Trattoria da Maria waar alles op de kaart glutenvrij kan en Ristorante La Perla die erg lekkere glutenvrije tiramisu heeft en een aparte glutenvrije kaart. De adresgegevens staan onderaan de blog.


Positano is erg leuk om te bezoeken vanuit Agerola, het ligt op iets meer dan een uur rijden. Positano is een schilderachtig stadje wat tegen een rotswand aanligt. Zeker de moeite waard om te bezoeken! Houdt er rekening mee dat Positano erg duur is en dat je bij veel stranden moet betalen. Naast Positano is ook Sorrento zeker de moeite waard om te bezoeken, op iets meer dan een uur rijden vanaf Agerola. Sorrento staat bekend om de limoncello en mooie uitzichten op de golf van Napels. Vanaf Amalfi hebben Karin en Lars een dag een bootje gehuurd en zijn daarmee om Capri gevaren, een prachtige tocht.


Pompeii

De laatste bestemming was het plaatsje Pompeii wat bekend staat als de opgegraven stad, aan de voet van vulkaan de Vesuvius. Pompeii vonden Karin en Lars iets lastiger glutenvrij, het is wat minder toeristisch dan bijvoorbeeld Napels of Amalfi. Ze zaten in een hotel wat goed bekend was met glutenvrij dus dat was fijn, Hotel La Fenice, Boscoreale (Pompeii). Een echte aanrader is om World Without Gluten te bezoeken, dit is een volledig glutenvrije bakkerij in de buurt van Pompeii, de adresgegevens staan onderaan de blog.

Vanuit Pompeii hebben ze nog een dagje Napels bezocht, een leuke bestemming om een heerlijke glutenvrije pizza te eten is Gino e Toto Sorbillo. Alles van de kaart kan glutenvrij en je krijgt een behoorlijk grote pizza, zie de adresgegevens onderaan deze blog.


Praktische tips

#1 – Neem een Italiaans dieetkaartje mee!

Over het algemeen zijn de Italianen goed bekend met glutenvrij en weten ook wat kruisbesmetting inhoudt. Echter spreken ze niet altijd even goed Engels, zeker als je buiten de toeristische gebieden komt. In het Italiaans betekent glutenvrij “senza glutine”, vaak als je dat zegt valt het kwartje wel maar een Italiaans dieetkaartje kan soms uitkomst bieden.


#2 – Download de app van de Italiaanse coeliakievereniging, AIC.

De Italiaanse coeliakievereniging heeft een groot netwerk aan restaurants en hotels waar je goed glutenvrij kunt eten. Deze adressen hebben ze allemaal gebundeld in hun app. Download voor vertrek de app, je kunt twee weken toegang kopen tot de database met alle glutenvrije bedrijven voor € 2,99.


#3 – Download de Findmyglutenfree app.

Dit is mijn favoriete app wanneer ik op reis ben. Je kunt gemakkelijk zoeken naar restaurants in je buurt. Blijf wel altijd goed opletten want er staan nog wel eens verouderde adressen in of restaurants met slechte reviews. Iedereen kan restaurants toevoegen dus de controle is niet zo groot als bij de AIC app. Desalniettemin is het een handig hulpmiddel.


#4 – Doe van tevoren research.

Helaas beperkt het glutenvrije dieet ons toch in spontaan ergens gaan eten. Glutenvrij eten in Italië is over het algemeen erg goed maar het ene of het andere restaurant kan nog wel eens verschillen. Wanneer je er van tevoren wat moeite in steekt zijn er veel leuke glutenvrije adressen te vinden dus dat blijft toch mijn voorkeur hebben. Zoek bijvoorbeeld in facebookgroepen of via Instagram via #glutenfreeNapels of #glutenfreeAmalfi.


#5- Huur een auto!

Met een auto kom je toch echt op de mooiste plekjes in Italië. Vooral de slingerende weggetjes langs de kust zijn erg leuk om met de auto of een scooter te doen.


Aanbevelingen om glutenvrij te eten langs de Amalfi kust

#1 Osteria & Pizzeria dell’Olmo Adres: Corso Reginna, 63, 84010 Maiori SA, Italië

#2 Salerno Centro Pizzeria Gourmet Adres: Via Roma, 200, 84121 Salerno SA, Italië

#3 Ristorante Trattoria da Maria Adres: Via Lorenzo D’Amalfi, 14, 84011 Amalfi SA, Italië

#4 Ristorante La Perla Adres: Salita Truglio, 5, 84011 Amalfi SA, Italië

#5 The World Without Gluten Adres: Via Atzori, 321 Nocera Inferiore SA Italië.

#6 Gino e Toto Sorbillo Adres: Via dei Tribunali, 32, 80138 Napoli NA, Italië

#7 Om de vakantieverblijven waar Karin en Lars hebben verbleven te bekijken kun je op de links in de blog klikken.

Hopelijk heb je iets aan de ervaring van Karin en Lars, mocht je nog vragen hebben aarzel dan niet om een berichtje te sturen.

Heb jij nog aanbevelingen om glutenvrij te eten langs de Amalfi kust? Laat het dan hieronder weten!Comentários


bottom of page