top of page

Handige tools in jouw zoektocht naar een veilige glutenvrije vakantie


Als er iets belangrijk is om jouw glutenvrije vakantie goed te beginnen dan is het wel uitgebreid research doen! Zorg daarnaast dat je een 'survivalpakket' bij je hebt voor onvoorziene omstandigheden. Daarover lees je meer in deze blog.


Je kent het wel, je hebt een leuke dag gehad op je vakantiebestemming en merkt dat je trek krijgt. Je verblijft niet all-inclusive dus wilt een hapje gaan eten in een restaurant. De eerste twee restaurants waar je komt, kijken je moeilijk aan als je vraagt naar glutenvrij dus je besluit om door te lopen. Inmiddels begin je toch wel flinke trek te krijgen en ben je bij het volgende restaurant wat minder kritisch, ze lijken de term 'gluten-free' te herkennen dus je besluit er te gaan eten. 's Avonds krijg je flinke klachten, helaas bleek het restaurant je wel glutenvrij eten te hebben gegeven maar ze hadden geen idee wat kruisbesmetting inhield...


Het is bijna iedereen wel eens overkomen. Helaas zorgt coeliakie ervoor dat je toch minder makkelijk op de bonnefooi ergens binnen stapt. Om toch onbezorgd te kunnen genieten van je vakantie is het handig om vooraf veel research te doen zodat je met een lijstje met betrouwbare adressen op vakantie kunt. Pak je het echt grondig aan? Zorg dan dat je voordat je op vakantie gaat al reserveert en je wensen doorspreekt met de kok.


Maar waar begin je?

Ik begin altijd met het zoeken van een betrouwbaar hotel wat veel verstand heeft van glutenvrij. Mocht het aanbod in de omgeving niet toereikend zijn dan heb ik altijd een betrouwbare plek om op terug te vallen. Daarnaast kennen zij de omgeving als geen ander en kunnen ze je adviseren over betrouwbare adressen. Kijk ook zeker even naar de glutenvrije accommodaties die ik heb verzameld, in deze hotels doen ze namelijk net een stapje extra voor je! Aangevuld met de lijst restaurants die je al op zak had zal het aan je voorbereiding niet liggen.


Mijn favoriete researchtools


  1. Find Me Gluten Free Een fijne, gebruiksvriendelijke app en website om glutenvrije adressen. Lees meer over mijn ervaringen met de app door op de link te klikken.

  2. Tripadvisor Voor zowel hotels als restaurants kijk ik graag op Tripadvisor. Voor restaurants is er de optie om te filteren op glutenvrije opties maar het meeste kijk ik altijd nog naar de reviews. Tip: zet de taal op Engels en voer als zoekterm 'gluten free' in. Zo kun je meer reviews vinden, ook uit andere talen.

  3. De landelijke coeliakievereniging In Europa hebben veel landen een coeliakievereniging. Op de website kun je regelmatig informatie vinden voor toeristen. Sommigen verzamelen ook adressen van betrouwbare restaurants op hun website. Klik hier voor een overzicht van de Europese coeliakieverenigingen.

  4. Facebookgroepen Er zijn een aantal facebookgroepen die zich richten op reizen met een glutenvrij dieet. Reizigers delen hier tips met elkaar, de bekendste zijn: Coeliakie op Vakantie, Glutenvrij & Lactosevrij op reis, Coeliacs Eat Abroad en Gluten Free Travel Around the World. Daarnaast zijn er ook lokale groepen van een stad of land waarbij je je kunt aansluiten.

  5. Zoeken via # op Instagram Een handige manier om glutenvrije adressen te vinden is door te zoeken op #glutenfree en de naam van de stad of het land.


Heb jij nog meer tips? Laat het weten in de opmerkingen hieronder!
bottom of page